Tuesday 16 September 2014

Cara guna Trio Pressure Cooker

Salam, hari ni nk post pasal cara cara gunakan Trio Pressure Cooker ni plak sebab previous post dh review pasal produk ni kan.. Cara nk pkai dia tk la susah sgt tp kena pastikan PC ni tertutup rapat,barula PC ni berfungsi dgn baik.

Ni la rupa pressure cooker Trio ni. Yg terbonjol kt tgh tu la tempat udara atau wap dr dlm akn di keluarkn..kna la letak pemberat tu..klu tak sia sia je keje..

Tapi penutup Trio ni tk la sebest jika compare PC yg mahal macam brand Tefal or Prestige tu. Agak terkial kial gak la mencari angel yg tepat nk masukkkn penutup tu. Bila dh masuk, kita kena la tkn sikit sbb silikon tu akn bg gap bila nk lock so tekan skit smpai bjnyi psst then boleh la lock. Sy suggest pls praktis lock n buka PC tu b4 nk masak supaya kita lebih pndai adjust bila nk msak. Lps lock, kna tarik safety switch kt bwh tangkai PC tu itu kononnye tuk lock dr penutup tu terbuka la (tak suka sbb ssh nk buka). Sebab tu kna pktis byk kali bru tk terkial kial sbb Trio punya PC ni byk sgt safetynya..

Now sy nk ajar basicly cara guna PC la. Let say nk masak kari daging, firstly boleh je nk tumis rempah dlam PC tu, n lps tumis tu masuk daging dan masuk air, my mom punya sukatan satu aras tpk tgn dr lauk tu adalah 10mint, 2 aras 20mint.. Tp yg penting, aras air mesti tenggelamkn lauk..bukan pe, takut kering dah hangit pulak. Lps masuk air tu, bgi lauk tu didih skit then tutupla PC tu, tp jgn letak pemberat dulu, tunggu smpai bunyi pssstt baru letak pemberat n masa pun kena start. Untuk daging yg berurat saya cadangkan pressurekn ia sampai 15minit,tp klu ualls suker daging yg lembut giler tahap budak boleh mkn buat la 20min. Lupa plak bila dh start time tu api pun jgn kuat sgt,better slow je takut air dlm tu cpt kering.

Dah cukup masa,boleh la tutup api, bila dah tutup api,bunyi pssst masa ada lg tau (sepanjang msk tu mmg akn kuar bunyi psst). So biarkn sebentar, JANGAN TERUS BUKA PC, ini yg bahaya tu. Sebab pressure dlm PC tu masih ada lg,so klu korang buka juga(mmg akn ssh buka) tu yg meletup tu.. Pressure akan perlahan lahan keluar apabila PC tu menyejuk, so kalau nk tunggu pressure tu release secara naturalnya jawabnya tunggu setengah jam kot,apa kes lak,mask 15mint je nk buka periuk tunggu 30mint??? Tipsnya after dh tutup api tu, tunggu sekejap, pastu boleh la angkat PC tu letak ke singki then buka paip bg air lalu atas penutup tu. Tp jgn letsk paip air pd pemberat tu,takut air masuk dlm PC karang banjir la lauk terlebih air. Masa air tu dilalukan, cuba la tarik pmberat tu, klau pemberat tu mudah ditarik, maknanya pressure dh tkde so tutup air buka la lid tu.

Kalau korang masih tk puas hati tahap kelembutan daging tu..boleh rebus balik tp tk perlu letak pemberat rebus dlm beberapa minit lagi. Tapi kalau nk masukkan kentang,kna letak kentang tu kemudian, mksudnya after dah pressurekn daging tu, masuk la kentang n mask mcm biasa then baru letak santan..untuk bg kentang cpt msk,boleh tutup PC tu tanpa lock n jgn letak pemberat,kentang lebih cpt empuk sbb PC punya periuk ni tebal..

Diharap post ni dpt membantu bg yg mencari jawapan nk guna PC ni. Tapi memang sangat rekemen tuk ada 1 PC kt umAh..jimat msa n gas nk msk lauk2 yg keras..






9 comments:

  1. Xfhm LA pemberat tu ala??? U mean pnutup periuk tu ke?? Berkali2 baca.. Xfhm LA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu letak apa2 utk menghalang pressure keluar melalui swing pressure kat tgh tue....ia dah dicipta utk menampung kadaran pressure dalam periuk.

      Delete
  2. Pemberat tu yg berwarna hitam atas penutup periuk, sebelah warna merah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu bukan pemberat itu lubang pressure mengikut tahap pressure yg akan keluar....sekiranya swing pressure rosak dan tak keluar wap melalui situ fungsi seterusnya warna merah samada dikeluarkan dgn cara menarik muncung merah ke atas atau satu tahap pressure itu sendiri akan tekan gas keluar melalui situ.

      Delete
  3. bru beli trio ni.kt lazada.tpi takot nk.guna....bnyk sgt warning...seriau lak ase

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe, tk bahaya pun jika kita betul faham konsep pc ni. 1 je yg penting , lps tutup api, ambil sudip kayu releasekan dulu pressure pd pemberat, kluarkn wap pada pemberat yg bewarna hitam tu sampai habis, cabut pemberat baru buka penutup pc.

      Delete
  4. Thank You for sharing!
    Its helpful..

    ReplyDelete
  5. sharing tuan/puan ni adakah mengikut seftifikasi sebenar periuk trio tue.
    maaf saya kena betulkan sedikit fakta yg perlu utk kebaikan bersama.
    tak perlu laluan air paip ke periuk....cuma perlu angkat tombol merah tue tue melepaskan kesemua pressure dalam periuk. sekiranya periuk dibuka cara paksa sekalipun tetap selamat sebab ada ruangan utk mengeluarkan pressure dr periuk.

    ReplyDelete
  6. Nice, baru order semalam kat shopee... Tgh tunggu barang sampai. Pernah beli brand little home 7L. Mmg berbaloi, daging cepat empuk dlm 30 minit dah boleh mkn. Tk perlu lah siram penutup atas dgn air paip. Just sendal dgn senduk kayu kat pemberat tu utk buangan tekanan di dlm. Lebih selamat, baca dulu instruction. Mmg sgt2 berbaloi, tk perlu beli yg mahal2 sgt. Konsepnya sama. Cuma yg mahal tu gred aluminium atau stainless stell nyer lagi berkualiti, so lebih lasak Dan tahan lama.

    ReplyDelete